Värmepumpsguiden

Här besvarar vi vanliga frågor som rör värmepumpar.

Bergvärme
Jordvärme
Frånluftsvärme
Luft / luft
Luft / Vatten

Bergvärme

En bergvärmepump hämtar sin energi från ett borrhål i berget. I borrhålet finns en kollektorslang fylld med vätska (ca 70 % vatten och ca 30 % frysskyddsvätska, vanligtvis etanol). Genom att ”köra runt” vätskan mellan värmepumpen och borrhålet hämtas energi från hålet.

Fördelar

  • Vanligaste typen av värmepumpinstallation i Sverige vilket ger ett brett utbud av värmepumpar.
  • Mycket driftsäkert system med bra livslängd.
  • Borrhålet tar liten plats och kan installeras även på små tomter.

Att tänka på

Systemet medför ganska stora kostnader för borrning. Samma borrhål kan dock användas igen när den första värmepumpen ska bytas, så investeringen blir på sikt än mer lönsam.

Bergvärme - är bergsäker värme

I berggrunden på din tomt finns en kostnadsfri värmekälla som håller nästan samma temperatur året om. Att använda bergvärmen är en trygg, säker och miljövänlig uppvärmningsteknik för alla typer av byggnader, stora och små, offentliga och privata.

Du får ett driftsäkert och servicesnålt uppvärmningsalternativ med extremt lång livslängd. Värmefaktorn är mycket hög. Påverkan på naturen runt borrhålet är minimal. Grundvattennivån påverkas inte, eftersom grundvattnet inte förbrukas.

Aktiv kyla

Ditt borrhål kan även användas för att ge skön luftkonditionering. Kylan i borrhålet utnyttjas då i kombination med ett fläktelement som kyler när du behöver. Överskottsvärme kan ledas tillbaka till borrhålet, vilket ökar effekten när borrhålet används för att ge värme.

Jordvärme

I en jordvärmeanläggning tar man vara på den lagrade solvärmen som finns i marken.

En slang på mellan 400 och 600 meter (beroende på husets energibehov) grävs ner på ca 1 meters djup.
I slangen cirkulerar en miljövänlig vätska bestående av bioetanol och vatten. Vätskan värms upp några grader av den omgivande marken. Värmepumpen utvinner sedan energin som finns i vätskan till värme med högre temperatur lämplig för uppvärmning och tappvarmvatten.

Fördelar

  • Om du har långt ner till berg kan det vara bättre att gräva för jordvärme än att borra för bergvärme.
  • Miljöpåverkan är liten genom den värmepumpsteknik som finns idag.

Att tänka på

Bästa förutsättningarna är om det finns en åker i anslutning till fastigheten, då det krävs stor yta för kollektorslangen. Verkningsgraden är i förhållande till bergvärme inte riktigt lika jämn men är ändå ett kostnadseffektivt alternativ för värmepumpar.

Frånluftsvärme

Tekniken med frånluftsvärmepumpar går ut på att först ventilera ditt hus. Och sedan återföra ventilationsluftens värmeenergi för att värma upp varmvattnet och värmesystemet. En frånluftsvärmepump återanvänder alltså energi ur gammal förbrukad luft.

Lite förenklat går det till så här: En fläkt suger ut ventilationsluft ur samtliga våtutrymmen i ditt hus. Då bildas det ett svagt undertryck som gör att luft också från övriga rum söker sig till våtutrymmena. Ny uteluft dras in genom ytterväggarnas ventiler eller via tilluftsventilation och på detta sätt blir husets samtliga rum ventilerade.
Den cirkulerande luften tas in i husets kanalsystem. Den uppvärmda rumsluften leds till värmepumpen där energin i luften återvinns och fördelas till husets varmvatten och värme.

Fördelar

I hus med mekanisk frånluftsventilation och ett relativt lågt energibehov kan frånluftsvärmepumpen vara ett lönsamt alternativ då det är låg inköpskostnad/installationskostnad.

Att tänka på

En förutsättning för att det ska vara möjligt att installera en frånluftsvärmepump är att huset har samlade ventilationskanaler och fläktdriven ventilation för att kunna tillvarata energin i frånluften.

Nackdelen är att energimängden är begränsad till det ventilationsflöde som avges från huset och el-tillskott krävs för att klara hela behovet.
Nya effektivare frånluftsvärmepumpar med högre återvinningsgrad finns idag att tillgå, då bör beaktas att avluftstemperaturen från dessa blir betydligt lägre än från dom vanliga frånluftsvärmepumparna, temperaturen kan bli så låg som -15 grader, vilket ställer mycket högre krav på isoleringen runt avluftskanalen.

Luft-luftpump

Värmepumpar fungerar på samma sätt som ett kylskåp, fast tvärt om. I kylskåpet tas värme inifrån skåpet och avger den på baksidan. En luft/luftvärmepump utvinner sin energi från utomhusluft och överför värmen till inomhusluften. Inomhusluften värms upp genom att den cirkulerar genom inomhusdelen som avger värme till luften. En luft/luftvärmepump kan även förbättra inomhusluften något eftersom inomhusdelen innehåller ett eller flera filter. För varje kWh som används för att driva en luft/luftvärmepump får man normalt ut cirka två till tre kWh värme till huset. Den förbättrar dock inte ventilationen i huset.

Vilken storlek på luftvärmepump ska jag välja?

Det beror på hur stor yta som ska värmas upp och vilken elförbrukning du har idag för att hålla en god värme i huset. Vårt råd är att aldrig underdimensionera – är du osäker, välj alltid den större modellen.

Klarar luftvärmepumpen att värma huset som enda värmekälla?

Nej, det måste alltid finnas ett kompletterande värmesystem.

Luftvärmepumpen fungerar normalt som en energibesparande värmekälla i kombination med husets befintliga värmesystem. Termostaterna på det befintliga värmesystemet ställs lågt så dessa värmekällor inte startar, då blir besparingen maximal. Det befintliga värmesystemet ska slå på först när det blir så kallt att värmepumpen inte klarar att hålla inomhustemperaturen. Det bör alltid finnas någon värmekälla som kan ge tillskotts- eller reserv värme, som t ex elradiatorer, en bras- eller pelletskamin eller en oljepanna

Hur ställer jag in värmen på värmepumpen tillsammans med övriga värmekällor?

Ställ in ”värmebalansen” mellan husets gamla värmekälla och luftvärmepumpen. Ställ in dina termostater på elementen så de ger en grundvärme som är ca 2-3 grader lägre än luftvärmepumpens. Luftvärmepumpen ställer du in på 20 grader eller på den nivå du upplever som komfortabel värme. Om luftvärmepumpen mot förmodan inte klarar att hålla värmen kommer dina element att gripa in och ge tillskottsvärme. Dina elements termostater stänger av när luftvärmepumpen ger full värme igen.

Tips 1 – hitta rätt rumstemperatur
Hitta rätt rumstemperatur tillsammans med din värmepump Värmeskalan på din fjärkontroll bör ses som just en skala och inte som temperaturen i rummet. Givaren sitter ju ca 2 m upp på väggen. Använd kroppen eller en extern termometer som läggs i rummet/rummen för att uppnå rätt temperatur i huset.
Tips 2 – justera värmeeffekten
Upplever du det för kallt höjer du antingen fläkthastigheten och/eller temperaturen på inomhusdelen. Startar dina element justerar du också fläkthastigheten och/eller temperaturen på luftvärmepumpens inomhusdel. En hög hastighet på inomhusdelens fläkt ger bästa besparing enligt Energimyndigheten.

Vad är högst resp. lägsta temperaturen man kan ställa in?

Varierar mellan modeller, men generellt kan luftvärmepumpen kan ställas in mellan +30°-+10°. Värmepumpen avfrostar genom reversering. Dvs den går under avfrostningen som kylmaskin men utan att blåsa kalluft till rummet. Om inomhustemperaturen är under 10 grader finns det inte tillräckligt med värme för att fullgöra en avfrostning. Detta kan orsaka onormal isbildning på utomhusdelen.

Hur långt avstånd kan man ha mellan inom- och utomhusdel?

Det varierar mellan olika modeller, men tio meter eller mer är sällan något problem. Kontakta oss för ytterligare rådgivning.

Hur mycket ström drar en luftvärmepump?

Det varierar beroende på modell, men grundprincipen är att de alla inom sitt rekommenderade driftområde genererar mer effekt än de förbrukar.

Ska jag stänga av luftvärmepumpen när det är för kallt ute?

Nej, maskinen bör gå trots riktig kall väderlek. Detta för att undvika ”kallstarter”.

Ska jag stänga av värmepumpen på sommaren?

Det kan man göra. Man kan även använda den som kylaggregat på sommaren för inte orimlig kostnad.

Luft-vattenpump

En luft/vattenvärmepump hämtar sin energi från utomhusluften med hjälp av ett fläktelement som placeras utanför huset. En vätska cirkulerar till inomhusenheten (värmepumpsmodul) som innehåller värmestyrning, tillsatsvärmare och en varmvattenberedare. Kan även kombineras med annan värmepanna.

Fördelar

En billig och lättinstallerad värmepumpstyp som inte kräver att du borrar eller gräver på tomten. Ger ändå bra energibesparing, särskilt i södra Sverige och vid kusterna där klimatet är lite mildare.

Att tänka på

Värmen utvinns med hjälp av ett mekaniskt fläktelement. Även om livslängden är lång sker ett visst löpande slitage som gör att den tekniska livslängden är kortare än för ett borrhål eller en nedgrävd kollektorslang.

Fläktelementet utomhus bör kunna placeras så att det inte hamnar för nära grannar eller egna uteplatsen, då den cirkulerande luften ger upphov till ett visst buller även vid våra ljuddämpade modeller.

Kombinera med värmepanna

Värmen utvinns med hjälp av ett mekaniskt fläktelement. Även om livslängden är lång sker ett visst löpande slitage som gör att den tekniska livslängden är kortare än för ett borrhål eller en nedgrävd kollektorslang.

Fläktelementet utomhus bör kunna placeras så att det inte hamnar för nära grannar eller egna uteplatsen, då den cirkulerande luften ger upphov till ett visst buller även vid våra ljuddämpade modeller.